Barion Pixel

A Gmail és az SPF rekord hiánya: Miért kezeli levélszemétként azokat a feladókat?

 Kategória: Gmail

Az e-mail kommunikáció az üzleti- és személyes életünk egyik sarkalatos pontja már régóta. A legtöbben a Gmailt használjuk, amit a Google készített és működtet. Az elmúlt időszakban számos felhasználó panaszkodott, hogy a Gmail automatikusan levélszemétként kezel egyes leveleket. Jellemzően az olyan feladókat blokkolja a Gmail, akiknek hiányzik egy fontos beállításuk. Ez a cikk részletesen bemutatja a okokat, és hogy miért fontos az SPF rekord jelenléte a sikeres e-mail kézbesítéshez.

Mi az SPF rekord?

Az SPF (Sender Policy Framework) rekord egy DNS(Domain Name System)-bejegyzés a szerveren, ami meghatározza, hogy mely szerverek küldhetnek e-mailt az adott tartomány (az email cím @ utáni része) nevében. Ez a bejegyzés lehetővé teszi az e-mail fogadója számára, hogy ellenőrizze az e-mail valódiságát és megfelelőségét; magyarul, hogy a levél valóban a küldőtől származik. Ezzel hozzájárul a levélszűrési mechanizmusok hatékony működéséhez.

A Gmail és az SPF rekord beállítás hiánya

A Gmail az egyik legnépszerűbb levelező szolgáltatás, amiatt is, hogy jelentős figyelmet fordít a spam-szűrésre. A Gmail biztonsági intézkedéseket alkalmaz, és nagyobb valószínűséggel küldi az érkező e-maileket a levélszemét mappába, vagy nem biztonságosnak jelöli, ha nem ellenőrizhető a küldő kiléte. Ez azért van, mert az SPF rekord hiánya csökkenti az e-mail hitelességét, és a Gmail a kétes vagy potenciálisan spam e-maileket szeretné kiszűrni a leveleink közül.

A Gmail ilyen módon jelzi — egyelőre –, ha a küldő nem azonosított:

Gmail figyelmeztetés

A Gmail csak így megjelöli, de bizonyos szerverek ki is dobják a levelet, így el sem jut a címzetthez. Sztori: egy neves pénzintézet elfelejtett jelszó levele nem érkezik meg, ezért csak Gmail-lel lehet regisztrálni, hiába van fizetős email postafiókja valakinek! Ez azért elég gáz.

Hogyan ellenőrzi a Gmail az SPF rekordot?

A Gmail a rekord ellenőrzését a levélcím fejlécében található adatok alapján végzi el. A Google szerverei lekérdezik a küldő tartományának DNS-adatait, és ellenőrzik, hogy a küldő szerver szerepel-e az SPF rekordban megadott engedélyezett szerverek listáján.

Hogyan ellenőrizheti, hogy van-e beállítva a levélküldőjében SPF rekord?

1. Látogasson el erre a linkre:

mail-tester.com
SPF rekord ellenőrzése

2. A megjelenő felületről másolja ki a tesztre szolgáló e-mail címet. Nem kell megijedni a teszt e-mail cím furcsaságától – ez az Ön tesztjének az egyedi azonosítója.

3. Küldjön egy teszt levelet erre a teszt e-mail címre!

4. Nyomja meg az “Ezután nézd meg a pontszámot” gombot.

5. A megjelenő eredménylistában keresse meg az SPF-re vonatkozó részt, és nézze meg, hogy pozitív vagy negatív szám áll ott! Ha pozitív, akkor Önnek jók az SPF beállításai. Ha negatív, akkor mindenképpen foglalkoznia kell a problémával!

Hogyan lehet megoldani az SPF rekord problémát?

A rekord hozzáadása vagy frissítése a küldő tartomány DNS-bejegyzésében történik. A legtöbb tárhely-szolgáltató lehetőséget kínál a rekord beállítására. A rekordban pontosan meg kell adni a megbízható szervereket, amik jogosultak az e-mail küldésére az adott tartomány nevében. A rekord hozzáadása és a megfelelő konfiguráció beállítása után a Gmail hitelesnek fogja látni a küldött leveleket, és nagyobb valószínűséggel továbbítja a címzettnél a beérkező levelek mappába, ahelyett hogy a levélszemét mappába küldené.

Következtetés:

A Gmail levélszemét szűrőmechanizmusa hatékonyan működik a kétes vagy potenciálisan spam e-mailek szűrésében. Az SPF rekord hiánya növeli annak valószínűségét, hogy a Gmail levélszemétnek tekinti az érkező e-maileket. Az SPF rekord megléte és megfelelő beállítása kulcsfontosságú a sikeres e-mail kézbesítéshez a Gmail fiókokba. Ezért fontos, hogy a feladók gondoskodjanak a beállításáról, hogy minimalizálják az e-mailek levélszemétbe kerülésének kockázatát.

weboldal elemzés - internetes ügyfélszerzés

Ingyenes weboldal SEO elemzés

  • Mitől lesz vevőszerző a honlapom?
  • Érdemes-e hirdetni a weboldalam?
  • Hogyan kerüljön előre a keresőben?
  • Hogyan tudna a honlapom milliós forgalmat termelni?

Korábbi cikkek
e-kereskedelmi rendszerwebhelyszerkezeti hiba, internetes ügyfélszerzés hibája